Η πρωθυπουργός της Σερβίας Άννα Μπρνάμπιτς αποκάλυψε στα σερβικά μέσα ενημέρωσης ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας προειδοποίησαν τις αντίστοιχες σερβικές για μια προγραμματισμένη απόπειρα εξέγερσης από φιλοδυτικούς διαδηλωτές το βράδυ της Κυριακής όταν και επιχείρησαν να καταλάβουν το δημαρχείο του Βελιγραδίου.
Πλήθος διαδηλωτών με το σύνθημα ότι οι πρόσφατες εκλογές ήταν «άδικες» και υπό την ηγεσία του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Η Σερβία κατά της βίας» προσπάθησε να καταλάβει το δημαρχείο της πρωτεύουσας.
Συγκεκριμένα, η πρωθυπουργός της Σερβίας δημόσια ευχαρίστησε την Ρωσία για την αποτροπή μίας «χρωματιστής επανάστασης».
Ο όρος δεν χρησιμοποιήθηκε τυχαία καθώς με επαναστάσεις διαφόρων χρωμάτων ανατράπηκαν φιλορωσικές κυβερνήσεις στην Ουκρανία και στην Γεωργία στο παρελθόν.
Ο Σέρβος πρόεδρος Α.Βούτσιτς ενοχλεί πάρα πολύ τους Δυτικούς και αναζητούν με οποιονδήποτε τρόπο την «αντικατάστασή» του.
Μάλιστα σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, ενέπλεξε άμεσα την Δύση στα όσα συμβαίνουν στην Σερβία, συγκρίνοντας την κατάσταση με την ανατροπή του νόμιμου προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς το 2014:«Οι προσπάθειες της συλλογικής Δύσης να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στο βαλκανικό κράτος χρησιμοποιώντας τις τεχνικές των “πραξικοπημάτων του Μαϊντάν” είναι προφανείς».
Θυμίζουμε πως κατ’ εξακολούθηση, η ηγεσία της Σερβίας αποκαλύπτει πως δέχεται πιέσεις από τη Δύση για να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Οι Αμερικανοί ευθέως έχουν απειλήσει την σερβική κυβέρνηση πως θα υποστεί συνέπειες αν συνεχίσει να έχει φιλορωσική στάση παρά το γεγονός πως γνωρίζουν ότι η πλειοψηφία του σερβικού λαού απαιτεί μία τέτοια στάση.
Όταν ρωτήθηκε πριν ενάμιση χρόνο από Σλοβένο δημοσιογράφο για τη μη επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο πρόεδρος Βούτσιτς είπε ότι η Ρωσία δεν παραβίασε την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας όπως η Σλοβενία, η Γαλλία, η Αμερική…
«Πώς μπορώ να εξηγήσω στον κόσμο ότι επιβάλλουμε κυρώσεις στη Ρωσία και όχι στη Σλοβενία;
Η Ρωσία δεν παραβίασε την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας, αλλά η Σλοβενία την παραβίασε.
Τότε γιατί να μην επιβληθούν κυρώσεις στη Σλοβενία;
Πήρα το παράδειγμα της Σλοβενίας, που είναι μια φιλική χώρα για εμάς, αλλά ισχύει και για τη Γαλλία, την Αμερική…
Βάλτε τον εαυτό σας κάποια στιγμή στη θέση μας και σκεφτείτε τι είναι ρεαλιστικό».
Κι όμως οι Αμερικανοί που διέλυσαν την Σερβία το 1999 με παράνομους σφοδρούς βομβαρδισμούς θεωρούν πως το Βελιγράδι πρέπει να υπακούσει στις εντολές τους και να εξυπηρετήσει τα δικά τους συμφέροντα.