Που το πάει, τελικά, η κυβέρνηση με την Εκκλησία; Είναι στις άμεσες προθέσεις του «μεταλλαγμένου» - από τον ιό των Τροικανών - κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ να συρρικνώσει σε… βαθμό κακουργήματος το στελεχειακό δυναμικό της, στερώντας τη από ικανούς και μορφωμένους ιερείς, με πρόσχημα την τυπολατρική εμμονή της στην αναλογία «1-5» του αντικληριστή τέως υπουργού ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση;
Διότι, δυστυχώς και επί θητείας του πολύπειρου Δημήτρη Ρέππα στο αρμόδιο υπουργείο δε φαίνεται να αλλάζει, επί της ουσίας, η δημιουργηθείσα ζοφερή κατάσταση σχετικά με τις προσλήψεις-χειροτονίες των κληρικών.
Οι περισσότεροι Μητροπολίτες είναι ανάστατοι και δεν είναι λίγοι αυτοί που στρέφουν το βλέμμα τους προς τον Αρχιεπίσκοπο, Ιερώνυμο, εν όψει της καθιερωμένης συνεδρίασης της Συνόδου της Ιεραρχίας προσδοκώντας ένα δυναμικό αντιπερισπασμό, έστω, στις μεθοδευμένες κυβερνητικές κινήσεις κατά της Εκκλησίας.
Αρκετοί, ωστόσο, Αρχιερείς φέρονται απογοητευμένοι από τους χειρισμούς του προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας δηλώνοντας με πίκρα σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις πως «αυτή η παρατεταμένη σιωπή του Μακαριωτάτου στρώνει το χαλί στους κυβερνώντες.
Η υπομονή και η πίστωση χρόνου μετά τον ανασχηματισμό στον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο και ιδιαίτερα στον υπουργό Δημήτρη Ρέππα δεν φάνηκε να επαληθεύονται.
Τι περιμένει και δεν μιλά; Ας αρθρώσει λόγο παρηγορίας στους ταλαιπωρημένους πιστούς» ισχυρίζονται οι επικριτές του Αρχιεπισκόπου.
Χαρακτηριστική περίπτωση ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας, Αμβρόσιος, ο οποίος συχνά-πυκνά κάνει σαφή λόγο στην πολιτική ήπιων τόνων που εφαρμόζει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στις σχέσεις Εκκλησίας- Πολιτείας εκφράζοντας τη δυσφορία του.
«Σοβαρά και μεγάλα θέματα, τα οποία αναφύονται, όπως π.χ. τό θέμα της Κάρτας του Πολίτη και οι χειροτονίες ιερέων τα παραπέμπει σε Επιτροπές για μελέτη, αλλά με τόν τρόπο αυτό προσφέρει, άθελά Του ίσως, τον απαιτούμενο χρόνο στην Κυβέρνηση, ώστε ανενόχλητη να προωθεί τα σχέδιά της. Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι αυτό γίνεται συνειδητά, συντελείται όμως!» σημειώνει με νόημα.
Επιπλέον, αναφερόμενος στον πρωθυπουργό ο μητροπολίτης Αιγιαλείας υποστηρίζει ότι «δείχνει μια τιμή πρός τόν Αρχιεπίσκοπο και άρα πρός τήν Εκκλησία ως θεσμό. Παρίσταται συχνά σε εκκλησιαστικές εκδηλώσεις, εξωτερικεύει δε καί εκφράζει ένα σεβασμό πρός τόν "φίλο" Αρχιεπίσκοπο, όπως λέγει ο ίδιος». «Παρά ταύτα» συνεχίζει ο κ. Αμβρόσιος «ο κ. Πρωθυπουργός δεν έχει αποκαλύψει τις πραγματικές του διαθέσεις έναντι της Εκκλησίας, Στα μεγάλα ζητήματα, τα οποία έχουν τεθή επί τάπητος σήμερα, ο Πρωθυπουργός δεν εκφράζεται».
Ο αντίλογος έρχεται από έμπιστο σύμβουλο του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος επισημαίνει πως ο κ.Ιερώνυμος αγρυπνά υπενθυμίζοντας με έμφαση: «όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος.»
Πάντως, η πρόσφατη ανακοίνωση σε ύφος «αποφασίζομεν και διατάζομεν» του νυν υπουργού ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, Δημήτρη Ρέππα, για το 2011 προκάλεσε αλγεινές εντυπώσεις, θύμισε σε αρκετούς «ολοκληρωτικές» εποχές και έκλεισε κάθε χαραμάδα αισιοδοξίας τουλάχιστον για τι εγγύς μέλλον.
Το σχετικό ανακοινωθέν ήταν λιτό, πλην όμως δεν άφηνε περιθώριο για το στόχο των εντολοδόχων-υπηρετούντων τους ΝεοΣταυροφόρους-Τροικανούς σχετικά με το Θεσμικό διωγμό των ποιμένων της Εκκλησίας. «Αποφασίζουμε την κατανομή των διοριστέων στο Υπουργείο Παιδείας για το έτος 2011 ως εξής:100 κληρικοί στην Εκκλησία της Ελλάδος, στην Εκκλησία της Κρήτης και την Εκκλησία της Δωδεκανήσου.»
Εάν αυτό δεν είναι κοροιδιλίκι, τότε τι είναι; Επαρκεί ο συγκεκριμένος αριθμός κληρικών προκειμένου να καλύψει τις ποιμαντικές ανάγκες του ποιμνίου τριών ξεχωριστών εκκλησιαστικών καθεστώτων; Η οικονομική κρίση δεν μπορεί, πλεόν, να αποτελεί το κυβερνητικό άλλοθι
Προτεραιότητα στους Μουφτήδες
Δραματική έκκληση να σταματήσει ο εμπαιγμός της Εκκλησίας και ο μετ’εμποδίων διορισμός νέων κληρικών από τα στελέχη του κυβερνητικού στρατοπέδου απευθύνει προς τον πρωθυπουργό ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος, Νικόλαος μέσω του περιοδικού «Φθιωτική Εκκλησιαστική Φωνή», το οποίο εκδίδει η Μητρόπολη Φθιώτιδος.
«Παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαμε λάβει, ότι τα περί παύσεως των χειροτονιών από της 1ης Ιανουαρίου του 2011 ήταν ανυπόστατες φήμες, δυστυχώς ενεπαίχθημεν και κατεφέρθη κατά της Εκκλησίας το μεγαλύτερο πλήγμα με την απαγόρευση διορισμών νέων ιερέων. Ο ήδη μειωμένος αριθμός ιερέων μειώνεται δραματικά. Η αστική ενορία μένει αποίμαντη και το Ελληνικό χωριό εγκαταλείπεται» σημειώνει με οργή ο κ. Νικόλαος και προσθέτει αγανακτισμένος: « Η Μητρόπολη Φθιώτιδος έχει 280 οργανικές θέσεις, από τις οποίες συμπληρωμένες είναι οι 190. Με την συνταξιοδότηση κάθε χρόνο 15 εφημερίων, σε 3 χρόνια θα μείνει με το ½ των Ιερέων της. Τι θα γίνουν τα χωριά μας; Πως θα ποιμανθεί ο λαός της υπαίθρου; Ποιοί θα συντηρήσουν τους Ναούς και ποιοί θα φυλάξουν τα κειμήλιά τους;»
Μάλιστα, ο Σεβασμιώτατος αναρωτιέται με νόημα: «Γνωρίζουν οι αποφασίζοντες, ποιά αποστολή επιτελεί ο παπάς του χωριού; Δεν είναι μόνο λειτουργός, είναι κοινωνικός εργάτης, είναι φύλακας του πολιτισμού, είναι φρουρός της πατρίδος και ο εναπομείνας τελευταίος εκπρόσωπος της αρχής.»
Αφού ψέγει την «προγραμματισμένη» ολιγωρία της κυβέρνησης, καθώς οι υποσχέσεις της ανανεώνονται από μήνα σε μήνα καλεί τους πομένες της Εκκλησίας να ενσκύψουν στο πρόβλημα και να αντιμετωπίσουν έγκαιρα την παρούσα κατάσταση που-όπως τονίζει-θα παγιωθεί.
Και θέτει το καθοριστικό ερώτημα προς τους ιθύνοντες: «Γιατί οι μουφτήδες της Θράκης έχουν προτεραιότητα και ο ΈΛΛΗΝΑΣ ΠΑΠΑΣ, που στήριξε και στηρίζει το Γένος υποτιμάται;».
Καταλήγοντας ο κ.Νικόλαος προειδοποιεί: «Η πολιτεία έτσι αντιλαμβάνεται τα πράγματα και αυτή αποφασίζει... Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΟΜΩΣ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗ ΛΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ Η ΘΑ ΥΨΩΣΕΙ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ Της;
Ζαχαρίας Γεωργούσης
elora.gr