Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Τουρκία: Τα σχέδια (με απειλές) για πλιάτσικο

 
Τουρκία: Τα σχέδια (με απειλές) για πλιάτσικο
Προκλητική πρόταση Τσαβούσογλου για μοιρασιά των εσόδων από τις εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ
Με απροκάλυπτες απειλές και ωμούς και προκλητικούς εκβιασμούς κατά της Ελλάδας και της Κύπρου επιχειρεί η Τουρκία να προωθήσει τον σχεδιασμό της για πλιάτσικο στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της ανατολικής Μεσογείου σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. 
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τις τουρκικές προθέσεις, καθώς προτείνει τη μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, υποστηρίζοντας με σαφείς απειλητικούς υπαινιγμούς ότι σε διαφορετική περίπτωση η εξόρυξη στην κυπριακή ΑΟΖ δεν θα είναι βιώσιμη! 
Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι πρότεινε στον Κύπριο επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη να γίνει διανομή των εσόδων μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων και, στις αιτιάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι κάτι τέτοιο θα σημαίνει αναγνώριση του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα εδάφη της Βόρειας Κύπρου, ο κ. Τσαβούσογλου αντέτεινε με κυνισμό ότι για τη διανομή των εσόδων «υπάρχουν κι άλλες φόρμουλες, θα μπορεί να γίνει μέσω της Ε.Ε., μέσω των εταιριών. Αν δεν γίνει κάτι μέσω των κρατών, θα μπορεί να γίνει μέσω των εταιριών. Ας εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και χωρίς ένταση να εξορυχτεί το αέριο ή το πετρέλαιο». 
Στο ίδιο επιθετικό πνεύμα ο κ. Τσαβούσογλου συνέστησε «σε όλους να ξυπνήσουν από τα όνειρά τους για μηδέν εγγυήσεις και μηδενικά στρατεύματα», απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο δημιουργίας ναυτικής βάσης της Τουρκίας στην Κύπρο.
«Μπλε Πατρίδα»
Παράλληλα η Τουρκία ετοιμάζει γιγαντιαίων διαστάσεων στρατιωτική άσκηση στη Αιγαίο με τον εύγλωττο τίτλο «Μπλε Πατρίδα» και με τον τουρκικό Τύπο να τη χαρακτηρίζει τη «μεγαλύτερη πρόβα πολέμου» και να αναφέρει ότι «η άσκηση θα κάνει τους Ελληνες να τρέμουν». Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου και πρόκειται, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, για τη μεγαλύτερη ναυτική και αεροπορική άσκηση της Τουρκίας ενάντια στις προσπάθειες της Ελλάδας και της Κύπρου για «ναυτική υπεροχή και κατοχή στη θάλασσα». Παράλληλα, η τουρκική άσκηση «θα αποτελεί απάντηση» σε αντίστοιχη κοινή άσκηση Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ.