Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Το Καστελόριζο ταπώνει την Τουρκία

 
Τη δημιουργία θαλάσσιων συνόρων με τη Λιβύη επιθυμεί η Άγκυρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ παρουσίασε χάρτες στη λιβυκή κυβέρνηση, με στόχο να καταδείξει πως η Ελλάδα επιχειρεί «να σφετερισθεί όχι μόνο την τουρκική, αλλά και τη λιβυκή υφαλοκρηπίδα, για να στερήσει έτσι τα ''κοινά σύνορα'' μεταξύ των δύο χωρών».
Τα τουρκικά δημοσιεύματα παρουσιάζουν και χάρτες, τους οποίους φέρεται να προσκόμισε ο Ακάρ στην κυβέρνηση της Λιβύης.

Ένας εκ των δύο χαρτών δείχνει πως κανένα νησί, όχι μόνο το Καστελόριζο, αλλά ούτε η Κύπρος και η Κρήτη μπορούν να έχουν πλήρη επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες. Ως εκ τούτου, φέρεται να διατείνεται ο Ακάρ, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, μπορεί να υπάρξουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, κάτι που φυσικά προϋποθέτει την «εξαφάνιση» όλης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Οι Έλληνες κλέβουν την ΑΟΖ της Λιβύης» αναφέρει χαρακτηριστικά η τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak».

Σε επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας στην Τρίπολη, υποστήριξε ότι η χώρα μας εκμεταλλεύθηκε την αστάθεια που ακολούθησε την ανατροπή του Καντάφι για να σφετερισθεί μεγάλο μέρος της λιβυκής υφαλοκρηπίδας, κάτι που, όπως ανέφερε, έχει κάνει η Ελλάδα εις βάρος και της Τουρκίας.
 
Σύμφωνα με τον ισχυρισμό του κ. Ακάρ, η Ελλάδα έχει «υφαρπάξει» 39.000 τ. χλμ. από την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης, ενώ στον χάρτη που ο ίδιος είχε παρουσιάσει τον Οκτώβριο είχε υποστηρίξει ότι η χώρα μας επιχειρεί να περιορίσει την Τουρκία σε υφαλοκρηπίδα μόλις 41.000 τ. χλμ.
 
Η Ελλάδα και η Κύπρος, σύμφωνα με τους ίδιους ισχυρισμούς, «διεκδικούν για λογαριασμό τους 104.000 τ.χλμ.» σε βάρος της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Λιβύης.